Loader Loading......

EN

Lakeside Plugin Tower

Beijing

2017

The Lakeside Plugin Tower is 480 square meters of live/work housing. It is developed in partnership with the Shenzhen Institute of Building Research, a leader in sustainable building design and urban development, as a prototype for the Xiong’an New Area, an important ‘model city’ currently being developed by the central government. Xiong’an is located 100km Southwest of Beijing, and is planned as a clean, affordable and congestion free alternative to the capital. To keep housing affordable in the new city, all housing will be state-owned and subsidized. It is conceived as a low carbon eco-city using 100 percent clean electricity with 10% of the area protected as permanent farmland.

 

To minimize the impact of the building on its site, the Lakeside Plugin Tower sits on a foundation of distributed concrete piers. The entire building is raised one story above the ground to allow for storm water to be absorbed into the ground. This aligns with China’s sponge city concept, a rethinking of the asphalt city to reduce extreme flooding and surface pollution in urban areas. The height of the elevated building also allows abundant sunlight for vegetation to flourish uninterrupted across the full site.

 

The entire building is prefabricated to reduce costs and allow for efficient construction. The building envelope uses a panelized system developed internally by our office and is built separately from the steel structure. The modular Plugin Panels allow for maximum flexibility throughout the life of the building. Locks are integrated into the panels allowing them to be manually installed with unskilled labor and a single tool. Over time, entire sections of each level can be extended or taken away as needed, without affecting the rest of the building. This flexibility further extends the usability of the building while reducing the likelihood of future renovation.

 

The building is designed using net zero building principals. The roof of the building is covered by solar panels. The Plugin Panel enclosure is manufactured using highly energy efficient rigid insulation with floor heating integrated into the floor panels. Full height operable windows allow for maximum natural ventilation. Each floor is connected to service towers that contain vertical circulation and an off-the grid sewage system that offers sustainable wastewater treatment on site

MORE PLUGIN INFO:    https://www.paopluginhouse.com/ 

LAKESIDE PLUGIN TOWER

Client:Shenzhen Academy of Building Research

Location:Beijing

Date of Completion: Dec 2017

Principal:He Zhe, James Shen, Zang Feng

Project Team:Li Zhenghua,Feng Ziqing,Xiang Weixing,Zhou Yuxi,Liu Li,Wang Yaxin

Photographer:People’s Architecture Office